WELK BUREAU VOOR RECHTSTAAND WERKEN?

jun 22, 2021 | Blog

Werk jij soms al rechtstaand? Het is een goede oplossing om te vermijden dat je de hele werkdag al zittend doorbrengt. Natuurlijk heb je dan wel het juiste materiaal nodig. Als je rechtstaat, moeten je toetsenbord en je computerscherm ook de hoogte in. Hoe doe je dat met je bureau? Investeren in een superdeluxe verstelbare tafel of niet?

De voordelen van rechtstaand werken

Rechtstaand werken: sowieso een goed idee. We zitten met z’n allen veel te veel en vooral veel te lang na elkaar. Regelmatig van houding wisselen is de boodschap als je het ergonomisch verantwoord wil houden. Zo kan je al heel wat problemen – zoals rugklachten – voorkomen. En zoals iedereen weet, is voorkomen altijd beter dan genezen.
Extra troef van staand werken: je bent meer geconcentreerd doordat je je spieren moet opspannen.
Misschien ideaal om je focus niet te verliezen door een middagdip? De extra beweging – hoe miniem ook – verhoogt ook je calorieverbranding.

Standing flex desk

De hele dag rechtstaand werken, wil je waarschijnlijk ook niet en is behoorlijk inspannend. Idealiter heb je dus zowel een ‘standing desk’ als een bureau op zithoogte. In grote bedrijven zie je steeds vaker ‘standing flex desks’, waar de werknemers die even willen rechtstaan gewoon kunnen postvatten wanneer hen dat uitkomt, bijvoorbeeld voor hun online vergaderingen. Daarna gaan ze terug aan hun bureau zitten. Dus ja, ook in jouw kantoor kan je het zo doen. Je hebt dan in feite twee werkplekken – een ‘gewone’ en één waar je rechtstaat. Voorwaarde is wel dat je voldoende ruimte hebt. Je kan eventueel kiezen voor een verstelbare laptopstandaard op wieltjes. Die neemt weinig plaats in én kan je overal gebruiken.

Hoger-lager

Een plaatsbesparend alternatief is een bureau dat je kan verstellen in de hoogte. Zo’n hoog-laag tafel of zit-sta bureau heeft een discreet elektrisch bedieningspaneeltje zodat je de hoogte eenvoudig en snel kan aanpassen. Een extra voordeel is dat het bureau daardoor ook makkelijk door meerdere mensen met verschillende lichaamslengtes te gebruiken is. Keerzijde van de medaille is het
prijskaartje.

Vandaag bestaan er wel reeds manuele bedienbare alternatieven, zo kan je bij Ikea voor net geen 200 EUR al een zit-sta bureau vinden, een kost die volledig aftrekbaar is.

 

Bureauverhoger

Een andere optie voor rechtstaand werken is een bureauverhoger die je bovenop je bureau zet. Daarop komt dan je laptop of scherm. Vaak hebben die verhoogjes poten met een scharniersysteem waardoor je de hoogte kan variëren. Wanneer je neerzit op je bureaustoel, vouw je de poten in zodat je laptop nog altijd net iets hoger staat. Ook dat is ergonomisch een pak beter want je neemt dan vanzelf een betere zithouding aan. Bovendien kom je via een hoger scherm aantrekkelijker in beeld tijdens je video calls. Ook weer mooi meegenomen!

Tot slot nog enkele tips

  • Kijk welke oplossing je aanspreekt… ga bij collega’s of vrienden op bezoek om de verschillende mogelijkheden te testen. Met je budget in het achterhoofd kies je dan de voor jou meest ideale oplossing. 
  • Hou bij aanschaf rekening met de plaatsing ten opzichte van ramen

Op de website van de Vlaamse Overheid kan je verdere tips vinden rond ergonomisch werken.

Hulp nodig bij tips en tricks rond ergonomische oplossingen?