VEILIG EN EFFICIËNT OMSPRINGEN MET WACHTWOORDEN

nov 30, 2021 | Blog

Wachtwoorden: we weten allemaal hoe het níet moet, maar hoe de je het dan wél? We leggen je hier de mogelijkheden uit.
Als je veel werkt met online toepassingen, is het heel belangrijk dat je dat veilig doet. Dat wil zeggen: geen gegevens te grabbel gooien en vermijden dat je deur openzet voor hackers. En wees maar zeker dat hackers het ook op jouw data gemunt hebben. Wachtwoorden op post-its schrijven, dat doe je beter niet, maar telkens hetzelfde wachtwoord of een zeer voor de hand liggend wachtwoord kiezen – zoals ‘12345’ of je geboortedatum, is al even onvoorzichtig.

Wachtwoordmanager of digitale kluis

Al die online accounts voorzien van telkens een ander, ingewikkeld wachtwoord is helaas ook niet handig, want je kan die onmogelijk allemaal onthouden. Een goede oplossing is een wachtwoordmanager of ‘digitale kluis’. Zoals die laatste term al aangeeft, is dat een veilige bewaarplaats voor al je wachtwoorden. Vaak kan je er ook andere gevoelige informatie in stoppen, zoals je bankkaartgegevens.

Er bestaan al heel wat verschillende wachtwoordmanagers. Aangezien je al je eieren in één mand – of beter, al je wachtwoorden in één digitale kluis legt, kies je uiteraard voor een technologie die betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. Goede voorbeelden zijn Dashlane, LastPass, Dropbox Vault en Norton Password Manager.

Wachtwoorden variëren met een vaste structuur

Vertrouw je toch liever op je geheugen? Kies dan een vaste structuur voor al je wachtwoorden. Je begint bijvoorbeeld elk wachtwoord met de postcode van je ouders. Daaraan plak je telkens de naam van de toepassing waarvoor je de account aanmaakt, bijvoorbeeld axabank of office365, en de verjaardag van je partner. Je eindigt telkens met hetzelfde leesteken. Het wachtwoord voor je online banktoepassing kan dan 9940axabank08101982! en dat van je Office 365-account 9940office36508101982!  Eenvoudig te onthouden, maar erg moeilijk te kraken.

Wachtwoorden automatisch generen

Een derde optie voor veilige wachtwoorden is om ze automatisch te laten genereren. Dat kan in bepaalde toepassingen of in je browser. Handig is ook dat je bijvoorbeeld de instellingen van Google Chrome kan synchroniseren zodat de wachtwoorden via Chrome op al je apparaten worden ingevuld.

Toch je wachtwoord kwijt of vergeten? Gelukkig kan je het normaal gezien met een omwegje nog recupereren. Vergeet niet om die mogelijkheid te voorzien wanneer je een account aanmaakt.

 

Hulp nodig om veilig online te werken?